10 zelenjave z največ beljakovinami

Krožnik zelenjave

Brez nadaljnjega se poglobimo v članek o zelenjavi, ki vsebuje največ beljakovin. Zagotovili vam bomo vse potrebne informacije o teh superživilih, podrobne opise in predloge za njihovo dodajanje v vašo prehrano.

  • Špinača - ta zelenolistna zelenjava je ena najbolj vsestranskih vrst zelenjave in vsebuje veliko beljakovin. Špinača vsebuje približno 2,9 grama beljakovin na 100 gramov, zato je odlična izbira za vegetarijance in vegane. Poleg tega vsebuje veliko železa, vitamina A in vitamina C, zato je odličen dodatek k vsakemu obroku.
  • Brokoli - Brokoli ni le okusen, ampak je tudi odličen vir beljakovin. Z 2,8 grama beljakovin na 100 gramov je brokoli odličen dodatek k vsakemu obroku. Vsebuje tudi veliko vitamina C, K in vlaknin, zato je superživilo.
  • Brstični ohrovt - To majhno zelenjavo pogosto spregledamo, vendar je ena izmed najbolj beljakovinsko bogatih vrtnin. S 3,4 grama beljakovin na 100 gramov je brstični ohrovt odličen način za dodajanje beljakovin v prehrano. Poleg tega vsebuje veliko vitaminov C in K, zato je odlična izbira za splošno zdravje.
  • Šparglji - šparglji so še en odličen vir beljakovin, saj vsebujejo 2,2 grama beljakovin na 100 gramov. Vsebujejo tudi veliko vlaknin, vitamina C in folatov, zato so odlična izbira za dodajanje v vašo prehrano.
  • Artičoke morda niso najbolj priljubljena zelenjava, so pa zagotovo ena najbolj hranljivih. S 3,3 grama beljakovin na 100 gramov so artičoke odličen vir beljakovin. Vsebujejo tudi veliko vlaknin, vitamina C in kalija, zato so odličen dodatek k vsakemu obroku.
  • Grah - Grah je odličen vir vegetarijanskih beljakovin, saj vsebuje 5,4 grama beljakovin na 100 gramov. Vsebuje tudi veliko vlaknin, vitamina C in vitamina K, zato je superživilo.
  • Ohrovt - Ohrovt je še ena zelena listnata zelenjava, ki vsebuje veliko beljakovin. Z 2,9 grama beljakovin na 100 gramov je ohrovt odličen vir vegetarijanskih beljakovin. Vsebuje tudi veliko vitamina C, K in železa, zato je odličen dodatek k vsakemu obroku.
  • Sladki krompir - Sladki krompir je odličen vir beljakovin, saj vsebuje 1,6 grama beljakovin na 100 gramov. Vsebuje tudi veliko vlaknin, vitamina A in kalija, zato je še ena odlična izbira.
  • Koruza - Koruza je odličen vir beljakovin, saj vsebuje 3,3 grama beljakovin na 100 gramov. Vsebuje tudi veliko vlaknin, vitamina C in folatov, zato spada med superživila.
  • Gobe - gobe so odličen vir vegetarijanskih beljakovin, saj vsebujejo 3,1 grama beljakovin na 100 gramov. Vsebujejo tudi veliko vlaknin, vitamina D in kalija, zato bi morale biti del vaše vsakodnevne prehrane, če je le mogoče.

Kot lahko vidite, je veliko zelenjave, polne beljakovin, kot nalašč za vegetarijance, vegane in vse, ki želijo svoji prehrani dodati nekaj dodatnih beljakovin. Z dodajanjem te zelenjave v obroke lahko zagotovite, da boste dobili vse potrebne beljakovine in hranilne snovi.

Sorodni članki