CALCULATE YOUR FAT INTAKE

Fedt i kosten

Fedt har et dårligt ry, som i høj grad er ufortjent, bl.a. fordi det er det makronæringsstof med det højeste kalorieindhold, og fordi nogle typer fedt ikke er så gode for os. Men hvis du kan fokusere på at fjerne de dårlige fedtstoffer fra din kost og erstatte dem med umættede fedtstoffer, er det en vigtig del af en sund kost.
Der findes tre forskellige typer fedt, nemlig transfedt, mættet fedt og umættet fedt.

Transfedt

Bør undgås så vidt muligt, da det er den værste fedttype for dit helbred, da det øger det dårlige kolesterol og sænker det gode kolesterol. En kost med et højt indhold af transfedt øger også din risiko for hjertesygdomme, slagtilfælde og din risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Mættet fedt

I årtier er mættet fedt blevet fremstillet som potentielt sundhedsskadeligt, men i de seneste år har en del forskning peget på, at det kan indgå i en sund kost. Som nævnt ovenfor er dette emne dog noget kontroversielt, og for at være på den sikre side kan det være klogt at holde indtaget af mættet fedt nede.

Umættet fedt

Det er kendt som det gode fedt og bør indgå i din kost for at leve et sundt liv, da det bl.a. kan reducere din risiko for hjertesygdomme og sænke dit kolesteroltal. Desuden spiller mættede fedtstoffer en vigtig rolle ved at forsyne kroppen med energi og støtte cellevækst.