LASKE RASVANSAANTI

Ruokavalion rasva

Rasvalla on huono maine, joka on suurelta osin ansaitsematon, osittain siksi, että se on makroravintoaine, jonka kaloripitoisuus on suurin, ja jotkin rasvatyypit eivät ole meille kovinkaan hyväksi. Mutta jos voit keskittyä poistamaan huonot rasvat ruokavaliostasi ja korvaamaan ne tyydyttymättömillä rasvoilla, se on tärkeä osa terveellistä ruokavaliota.
Rasvoja on kolmea eri tyyppiä, transrasvaa, tyydyttyneitä rasvoja ja tyydyttymättömiä rasvoja.

Transrasva

Tyydyttymätöntä rasvaa tulisi välttää mahdollisimman paljon, sillä se on terveydelle pahin rasvatyyppi, sillä se lisää huonoa kolesterolia ja alentaa hyvää kolesterolia. Runsaasti transrasvaa sisältävä ruokavalio lisää myös sydänsairauksien ja aivohalvauksen riskiä sekä riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Tyydyttynyt rasva

Tyydyttyneitä rasvoja on vuosikymmeniä pidetty terveydelle mahdollisesti vaarallisina, mutta viime vuosina jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että ne kuuluvat terveelliseen ruokavalioon. Kuten edellä mainittiin, tämä aihe on kuitenkin jossain määrin kiistanalainen, ja varmuuden vuoksi voi olla viisasta pitää tyydyttyneen rasvan saanti vähäisenä.

Tyydyttymätön rasva

Hyvänä rasvana tunnetun tyydyttyneen rasvan tulisi kuulua ruokavalioosi, jotta voisit elää terveellisesti, sillä se voi muun muassa vähentää sydänsairauksien riskiä ja alentaa kolesterolia. Lisäksi tyydyttyneillä rasvoilla on tärkeä rooli elimistön energiansaannissa ja solujen kasvun tukemisessa.