Räkna ut ditt fettintag

Fett i kosten

Fett har ett dåligt ryckte som till stor del är oförtjänt, bland annat för att det är den makronutrient som innehåller flest kalorier och vissa typer av fett är inte så bra för oss. Men om du kan fokusera på att få bort de dåliga fetterna från din diet och ersätta de med omättade fetter så är det en viktig del i en hälsosam diet.
Det finns tre olika typer av fetter, transfett, mättat fett och omättat fett.

Transfett

Bör undvikas så gott du kan då det är den sämsta typen av fett för din hälsa då den ökar det dåliga kolesterolet och sänker det bra. En diet hög i transfett ökar även risken för hjärtsjukdomar, stroke och risken för att du ska utvecklar typ 2 diabetes.

Mättat fett

I decennier så har mättat fett målats upp som potentiellt farligt för hälsan men på senare år har en del forskningar pekat mot att det bör inkluderas i en hälsosam diet. Men som sagt är detta ämnet aningen kontroversiellt och för att vara på den säkra sidan kan det vara klokt att hålla nere intaget av mättade fetter.

Omättat fett

Känt som det bra fettet och bör vara en del av din diet för att leva ett hälsosamt liv då det bland annat kan minska risken för hjärtsjukdomar och sänka ditt kolesterol. Utöver det så spelar mättade fetter en viktigt roll för att ge kroppen energi och stödja celltillväxt.