Kalcule

Kalkylator för fett i kosten

Använd den här fettkalkylatorn för att avgöra hur mycket fett du bör äta för att nå dina träningsmål.

Hur beräknar jag mitt fettintag?

Att beräkna fettintaget kan vara en skrämmande uppgift, men det behöver inte vara det.

Det enklaste och mest praktiska sättet att mäta fettförbrukningen är att använda en fettkalkylator på nätet. Vår kalkylator tar hänsyn till ditt dagliga kaloribehov och genererar utifrån det ditt rekommenderade dagliga fettintag i gram.

Den tar bort alla gissningar när du försöker fastställa fettbehov och gör det enkelt att hålla koll på fettintaget. Ange bara din ålder, ditt kön, din vikt och din typ av aktivitetsnivå i kalkylatorn så är du redo att börja!

Olika typer av fett

Det finns en mängd olika fetter som utgör fettet i vår kost. Av dessa fetter är transfetter och mättade fetter mest kända för att de har en större potential att skada vår hälsa.

Transfetter skapas genom en konstgjord process som kallas hydrering, där väte läggs till den omättade fettmolekylen för att göra den fast vid rumstemperatur.

Mättade fetter å andra sidan tar sig upp i flytande form tills de når en låg temperatur och blir fasta.

Det "hälsosamma" alternativet till transfetter och mättade fetter är omättade fetter, som har visat sig ha potentiella fördelar för det kardiovaskulära systemet när de ingår i en balanserad kost som främst består av frukt, grönsaker, fiberrika spannmål, fettsnåla mejeriprodukter och magra proteinkällor.

Varför du ska äta fett

Att äta mat med nyttiga fetter kan vara ett bra sätt att främja en god hälsa. Mat som innehåller nyttiga fetter hjälper till att transportera viktiga vitaminer och mineraler genom hela systemet, samtidigt som den håller oss mätta och belåtna mellan måltiderna.
Hälsosamma fetter minskar också inflammation, bidrar till att sänka kolesterolnivåerna och förbättrar kroppens förmåga att ta upp näringsämnen.

Om du inkluderar livsmedelskällor som olivolja, nötter, avokado och fet fisk kan du ge välbehövliga fördelar till en balanserad kost.

Om du lägger till mer mat med hälsosamma fetter i din kost kan du få en bättre allmän hälsa på lång sikt.

Blir du fet av att äta fett?

Fett har fått ett dåligt rykte, men det är dags att reda ut det.Fett är inte fienden och du blir inte fet av att äta fett.

Allt fett är inte lika. Precis som alla kolhydrater och alla proteiner inte är lika. Ja, fett har fler kalorier per gram än kolhydrater och protein, men det betyder inte att du blir fet av att äta fett. Faktum är att det fett du äter faktiskt kan bidra till att kontrollera din vikt. Nyckeln är att välja rätt typer av fett och att njuta av dem med måtta.

Fett är faktiskt ett viktigt näringsämne som hjälper våra kroppar att fungera ordentligt.En kost som innehåller hälsosamma fetter kan faktiskt hjälpa dig att gå ner i vikt och hålla den nere.

Hälsosamma fetter, som de som finns i olivolja, avokado, nötter och frön, kan hjälpa dig att bli mätt så att du äter mindre totalt sett. De ger också viktiga näringsämnen och kan bidra till att förbättra dina kolesterolnivåer när de används i stället för ohälsosamma fetter (som mättade fetter och transfetter).

Kom ihåg att även hälsosamma fetter innehåller många kalorier, så se till att hålla portionsstorleken i schack. Så var inte rädd för att inkludera fett i din kost. Se bara till att välja hälsosamma fetter som avokado, olivolja och nötter.

Ansvarsfriskrivning

Informationen på denna webbplats är endast avsedd för utbildningsändamål och ska inte betraktas som medicinsk rådgivning. Kalkylatorn för fett i kosten på denna webbplats är avsedd att uppskatta ditt dagliga fett- och kaloribehov baserat på den information som du har angett. Det är dock viktigt att notera att detta endast är en uppskattning. Dina behov kan skilja sig åt beroende på din kroppssammansättning, livsstil och andra faktorer.

Vi garanterar inte att informationen i denna kalkylator är korrekt eller fullständig och ansvarar inte för eventuella fel eller brister. Användningen av denna webbplats och den information som tillhandahålls av fettkalkylatorn sker på egen risk. Vi rekommenderar starkt att du rådgör med en kvalificerad sjukvårdspersonal innan du ändrar din kost- eller träningsrutin avsevärt.

Genom att använda den här webbplatsen och kalkylatorn för fett i kosten godkänner du villkoren i denna ansvarsfriskrivning. Om du inte samtycker till dessa villkor bör du inte använda denna webbplats eller fettkalkylatorn.